734> Secretary / Sekretorė


secretaryRež.: Steven Shainberg
Vaidina: James Spader, Maggie Gyllenhaal, Jeremy Davies
2002 m., JAV, 104 min
Žanras: romantinė komedija, drama
imdb nuoroda čia.

Šią savaitę pasirodė garsiojo romano 50 Shades of Grey ekranizacijos pirmasis trailer’is. Kodėl apie jį prakalbau? Matyt todėl, kad ,,Sekretorė“ įtartinai atrodo kaip knygos autorės įkvepėja. Romaną ir filmą sieja ne tik šiokie tokie siužeto panašumai (apie tai sprendžiu tik iš keliasdešimties skaitytų puslapių ir nuogirdų), bet ir bendrapavardis pagrindinis veikėjas – Mr. Grey.

Grįžtant prie Secretary, jame pasakojama apie jauną moterį Li, kuri tik neseniai paleista iš psichiatrinės ligoninės, kur gydėsi dėl dažno noro save žaloti. Tačiau grįžusi į tėvų namus, ji mato tas pačias nedingusias problemas, kurios ir skatina ją žalotis. Vieną vakarą ji nutaria susirasti darbą ir štai, kitą dieną ji jau tampa teisininko sekretore. Netrukus jų santykiai ima keistis.

Ir keičiasi į keistąją pusę. Tokią, kuri kažką galbūt sutrikdys, kažkam atrodys juokingai. Bet iš esmės, to sadistinio ar mazochistinio elgesio yra ne tiek daug, kad nusibostų ar atrodytų, kad išėmus jas nieko tam filme neliktų. Čia dėmesys skiriamas Li, jos keitimuisi. Savęs žalojimo pakeitimą į boso keliamą fizinį ar psichologinį skausmą. Todėl šioje vietoje galima dvejopai mąstyti apie Li jausmus. Iš vienos pusės, ji galėjo būti dėkinga, kad Grėjus ją darė stipresnę, labiau savimi pasitikinčią, bet iš kitos pusės, vienoks savęs žalojimas pakeičiamas kitokiu – ar tai rezultate nėra tas pats? Nors vėliau jos noras, kad Grėjus ir toliau ją muštų/verstų atlikti užduotis neįprastu būdu man atrodė labiau kaip dėmesio troškimas… Taigi, kaip supratote, pamąstymams vietos palikta (nors gal tik man vienai?).

Vis dėlto, ypač pirmoje filmo dalyje svarbūs yra pačios Li išgyvenimai, jos santykiai su šeima, aplinkiniu pasauliu. Baikšti, susilenkusi, kenčianti dėl padėties namuose. Patiko man M. Gyllenhaal vaidyba, įtikino mane jos personažas, tik, dėl anksčiau minėtų priežasčių, antroje filmo dalyje iškilo daugiau klaustukų, kuriuos bandau sau atsakyti ir susidėlioti atsakymus į vietas taip, kaip man atrodo geriausia. James Spader vaidinamas Grėjaus personažas pasirodė keistokas, jo elgesys filmo metu kinta, tas kintamumas visai įdomiai žiūrėjosi.

Pabaiga gali kažkam ir nepatikti, bet man ji pasirodė puiki. Pradedant ,,delnai ant stalo“, baigiant pabaigos titrais. Jau nekalbant apie tai, kad visas filmas daugiau mažiau yra išlaikantis dėmesį, tai pabaigoje man ir įtampa jautėsi. Pastatymas ganėtinai malonus akiai, nuogumo nedaug (kaip galbūt buvo galima pagalvoti), įtraukiantis, įdomūs personažai. Tik pati tema man tokia +/- . Bet kuriuo atveju, kūrėjai išspaudė iš šio siužeto daugiau nei būčiau galėjusi tikėtis.

6/10

  1. Kol kas komentarų nėra.
  1. No trackbacks yet.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.